Ciasto szpinakowe ;)
Składniki:
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 i 1/3 szklanki oleju
- 1 szklanka mąki krupczatki
- 1 szklanka maki tortowej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 400 g mrożonego szpinaku (do ciasta dodajemy rozmrożony )
- 2 łyżki cukru pudru
- 300 ml śmietany 30%
- 2 łyżeczki rozpuszczonej żelatyny
- Proszę przygotować sobie tortownicę25 cm wyłożoną papierem.
- Szpinak rozmrozić i wycisnąć z nadmiaru wody.
- Do miski wbijamy jajka łączymy z cukrem i ubijamy do momentu jednolitej masy ( cukier musi się rozpuścić).
- Dodajemy powoli olej, nie przestajemy mieszać.
- Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia.
- Na koniec dodajemy szpinak, który wcześniej odcisnęliśmy z nadmiaru wody.
- Masę przewalamy do tortownicy i pieczemy w 180 stopniach z termoobiegiem przez około 50 minut.
Masa:
- Śmietanę ubijamy na sztywno na koniec dodajemy cukier puder z 2 łyżeczkami rozpuszczonej żelatyny.
Podanie:
- Z ciasta odcinamy górę i rozdrabniamy na okruszki.
- Na ciasto wykładamy śmietanę .
- Na masę posypujemy okruszki lekko je dociskając by nie odpadło.
Smacznego ! :)
Kwasia
Po kolejne przepisy zapraszam na mojego bloga link: Kwasia montuje
Przepis zaczerpnięty ze strony http://kulinarni.tvn.pl/przepisy/przepis-ciasto-ze-szpinakiem,2062.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz