wtorek, 6 października 2015

Ciasto szpinakowe

Ciasto szpinakowe  ;)



Składniki:



  • 3 jajka 
  • 1 szklanka cukru
  • 1 i 1/3 szklanki oleju
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 1 szklanka maki tortowej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 400 g mrożonego szpinaku (do ciasta dodajemy rozmrożony )
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 300 ml śmietany 30%
  • 2 łyżeczki rozpuszczonej żelatyny
Przygotowanie:


  • Proszę przygotować sobie tortownicę25 cm wyłożoną papierem.
  •  Szpinak rozmrozić i wycisnąć z nadmiaru wody.
  • Do miski wbijamy jajka łączymy z cukrem i ubijamy do momentu jednolitej masy           ( cukier musi się rozpuścić).
  • Dodajemy powoli olej, nie przestajemy mieszać. 
  • Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia.
  • Na koniec dodajemy szpinak, który wcześniej odcisnęliśmy z nadmiaru wody. 
  • Masę przewalamy do tortownicy i pieczemy w 180 stopniach z termoobiegiem przez około 50 minut.

Masa:

  • Śmietanę ubijamy na sztywno na koniec dodajemy cukier puder z 2 łyżeczkami rozpuszczonej żelatyny.


Podanie:


  • Z ciasta odcinamy górę i rozdrabniamy na okruszki.
  • Na ciasto wykładamy śmietanę .
  • Na masę posypujemy okruszki lekko je dociskając by nie odpadło.

Smacznego ! :)


Kwasia

Po kolejne przepisy zapraszam na mojego bloga link: Kwasia montuje


Przepis zaczerpnięty ze strony http://kulinarni.tvn.pl/przepisy/przepis-ciasto-ze-szpinakiem,2062.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz