Na święta zrobiliśmy pierniczki pierwszy raz i mieliśmy przy tym super zabawę.
A tu podaje przepis:
Składniki, około 80 sztuk:
A tu podaje przepis:
Składniki, około 80 sztuk:
- 4 szklanki mąki
- 4 łyżki miodu
- 1,5 szklanki cukru
- 3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 torebka przyprawy piernikowej
- 2 łyżeczki masła
- 2 jajka
- 1 jajko do posmarowania
- 2/3 szklanki lekko ciepłego mleka
Przygotowanie:
- Mąkę przesypać na stolnicę, dodajemy rozpuszczony ciepły miód(ja podgrzałam w garnku) i mieszamy (najlepiej nożem). Ciągle siekając nożem, dodawać stopniowo cukier, sodę, przyprawy.
- Gdy masa nam przestygnie dodajemy jajko i masło.
- Do masy dodajemy mleko, ale nie całe tylko stopniowo i zagniatamy ręką aż zrobi się średnio twarde coś w stylu ciasta kruchego. Wyrabiać aż będzie gładkie przez około 10 minut.
- Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto o grubości maksymalnie 1 cm. układać na blaszce w odległości ok 3 cm, ponieważ pierniczki urosną w piekarniku.
- Pamiętajmy żeby posmarować pierniczki jajkiem będą się ładnie świeciły.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10 - 12 minut. Po wyjęciu z piekarnika pierniczki będą miękkie.
Dekorowanie:
- Do dekoracji kupiłam gotowe lukry i ozdoby z firmy Dr.Oetkera. Mój syn miał przy tym super zabawę. Zrobił wszystkich członków rodziny, to był fajnie spędzony wspólnie czas. Foremki kupiłam w Tesco 5 szt. jak dobrze pamiętam za 5 zł.
- Domowy lukier zrobimy z cukru pudru i najlepiej soku z cytryny.
Smacznego ! :)
Kwasia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz