Składniki:
- podwójny filet z kurczaka lub 0,5 kg udek z kurczaka
- 3 ząbki z czosnku
- 2 cebule
- 1,5 łyżeczki papryki słodkiej
- 1,5 łyżeczki papryki ostrej
- 1,5 łyżeczki curry
- 1,5 łyżeczki imbiru
- 50 ml sosu sojowego z melasą
- 3 łyżki cukru
- trochę oliwy
- szczypta soli i pieprzu
Przygotowanie:
- Kurczaka myjemy pod wodą i kroimy w grubszą kostkę. Mieszamy z przyprawami i posiekanym czosnkiem.
- Na patelni z odrobiną oleju wrzucamy cukier i rozpuszczamy żeby powstał karmel.
- Wrzucamy kurczaka i mieszamy tak aby kurczak pokrył się karmelem.
- Dodajemy troche wody i dusimy chwilę pod przykryciem.
- Dodajemy sos sojowy, dalej dusimy pod przykryciem tak żeby kurczak zmienił kolor na ciemniejszy.
- Jak kurczak chwilę się podusi dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i dalej dusimy.
- Gdy cebula zrobi się miękka danie jest już gotowe do podania. Ja zrobiłam z żółtym ryżem. Polecam wszystkim to szybkie dość tanie i bardzo dobre danie.
Smacznego ! :)
Kwasia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz