środa, 15 kwietnia 2015

Zupa z zielonej soczewicy

Szybka i dobra zupa z zielonej soczewicy. Pycha !!




Składniki:


  • 300 g zielonej soczewicy
  • 250 g dojrzałych pomidorów (lub z puszki)
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 2 marchewki
  • 1 mały seler
  • 4 ziemniaki
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 mały przecier(taki z puszki)
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • sól, pieprz, imbir, oregano
 Przygotowanie:
  
  • Cebulę kroimy w kostkę i smażymy lekko na rozgrzanej oliwie wraz z wyciśniętym czosnkiem. 
  • Marchewkę, seler, ziemniaki wrzucamy do garnka wraz z liśćmi laurowymi i zielem.
  •  Dodajemy do garnka usmażoną cebulę z czosnkiem i wrzucamy przepłukaną soczewice.
  • Wszystko zalewamy zimną wodą lekko ponad 1 litr i gotujemy około 30 minut , aż soczewica zrobi się miękka.
  • Jak nam soczewica zmięknie ( uwaga kontrolować czy nie wyparowała woda) dodajemy pokrojone pomidory i doprawiamy do smaku. Dodajemy przecier i przyprawy.




Smacznego ! :)



Kwasia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz