Składniki:
- 300 g zielonej soczewicy
- 250 g dojrzałych pomidorów (lub z puszki)
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- 2 marchewki
- 1 mały seler
- 4 ziemniaki
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 mały przecier(taki z puszki)
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- sól, pieprz, imbir, oregano
- Cebulę kroimy w kostkę i smażymy lekko na rozgrzanej oliwie wraz z wyciśniętym czosnkiem.
- Marchewkę, seler, ziemniaki wrzucamy do garnka wraz z liśćmi laurowymi i zielem.
- Dodajemy do garnka usmażoną cebulę z czosnkiem i wrzucamy przepłukaną soczewice.
- Wszystko zalewamy zimną wodą lekko ponad 1 litr i gotujemy około 30 minut , aż soczewica zrobi się miękka.
- Jak nam soczewica zmięknie ( uwaga kontrolować czy nie wyparowała woda) dodajemy pokrojone pomidory i doprawiamy do smaku. Dodajemy przecier i przyprawy.
Smacznego ! :)
Kwasia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz